rocker lange architects links apartment renovation to hong kong’s landscape

rocker lange architects links apartment renovation to hong kong’s landscape


rocker lange architects links apartment renovation to hong kong’s landscape
(above) living room towards kitchen
all images courtesy of rocker lange architects

hong kong island. though very much shaped by high-rise buildings of the last three decades, the area has still a decent amount of old walk up buildings, revealing the richness of the city’s urban history. the neighborhoods texture consists of many layers of numerous patterns, colors and materials. the result is a vibrant and intense atmosphere, lively and contrasting, yet at times busy and overwhelming.

giving this setting the project of the ‘H | residence’ by rocker-lange architects has two main objectives. on one hand, the 2-bedroom apartment is meant to provide a calm and neutral living space counterbalancing the cities rich textures. on the other hand, the space is suppose to be highly linked to its urban environment blurring the boundaries between the inside and the outside and submerging the residence into the cityscape.

located in an old walk up building, the apartment has aspects to all four building sides, linking its interior with its surroundings through black-framed windows looking out to a park, a buzzing street, a back alley and a backyard. to blur the interior with the exterior, two large sliding windows replaced the multiple smaller windows in the main north facing outer wall. when opened up they transform the entire living and kitchen space into an urban balcony, giving access to an herb garden that provides the essentials for the owners cooking avocation.

the apartment interior is held in a minimal almost monochrome environment where only furniture pieces and a reflective brass wall set some color dots. the l-shape kitchen is made of white corian resembling a monolithic block. hanging cupboards are held in a stainless steel finish to enhance the spatial idea. kitchen counter, vanity and study table all align in height with the adjacent windows, strengthening the relationship to the exterior. in order to maximize the perception of space and allow for the best lid environment partitions are all made of glass, giving the apartment a loft space atmosphere. privacy is only given through curtains to essential spaces. the floor finish is a light grey burnished concrete, which enhances the continuity of space. all storage is integrated either into walls or furniture to strengthen the minimal appearance of the apartment.

img_4_1462201361_86aa920d69b54810bfda6ccb0e8f3552 img_7_1462201361_11eb7735bbd7ba8d0fd25b12e09e5511 img_9_1462201361_ed4d316fdec612d56e3a146e33fc657e img_10_1462201361_23403adce17518d333ea91c7e435f1f6

source>www.designboom.com

+ There are no comments

Add yours