Casa na gateira

Casa na gateira


Gateira is a hamlet placed on a beautiful hill planted with vineyards, pines and olive trees with splendid views over the southern tip of Serra da Estrela, the highest point in mainland Portugal.

The clients – a British couple – wanted a second home to give them space, open air and silence, in contrast to their life in London. The first question: how to design on such a dramatic landscape, with an unusual balance between nature, agriculture and traditional architecture? Our strategy was to interfere as little as possible: one enters the house in the upper part of the plot, through a wall that evokes the region’s traditional slate buildings, and descends onto the house’s core – a social space split in 2 levels. From this space, the house’s volume breaks and extends along the topography in a subtle yet effective separation between social and intimate spaces i.e. every space sits on a different level and has direct access to the outside. We may say that instead of a house in the landscape we thought of a house from the landscape, as though building a walk in the countryside.

Beyond the romantic notion of a well-grounded house, extensive contact with the ground gives enormous energy benefits: we use the earth’s endless thermal mass to balance air thermal amplitudes throughout the day and seasons. The patio between the living room and the master bedroom is also a passive thermal device: it creates a thermal differential between the swimming pool and the patio, which generates an ascending air flow across the house for cooling in spring and summer, and it allows intensive insulation of the most innermost point in the house in autumn and winter.

2d3009da5925cfa758a972beecece864 5a243291f7578d566eda8047d6ea3ce0 9ab4d13b5e3eff6d2b2aa273e6b93054 9f492df724b0ed494193fff76dfb1fa0 417d397c992e35bcfb71fff469f02ef7 2549ccdeaae68e19616230d106a5cd63 3380c595fe59f98569b8d403a2506063 4679bd4dc1932b8e222120a8c37164f7 7291ba13462ebfb91dd268887881b4ed 8597dba80d2009d656667710e08a920c 7891173029d96537f5241b45a336c7fd 9521094875d04d4c6cdede42a5305327 a4c03cfee431b1f3465d8413a071b352 aab4c5f8ca91e6a710bcc672a107a114 c1dd10d4965e95e09a7c2403496d94c1 c426c376d158a9276d85fdb9eb94de25 cbafc2bf630b8e15ec2c3203c937c60a db0b0d8ed75b2d233177f3e71a710006 e5a840d42a90de27f58e01d148fb7ebd e12a62eb52aca91e2f59a0fcd0b60094 f9613703548ae2fe339633141b6dcea9 fc2b9f22a2957cfade5a7a1ffb15fd32

Source> http://architizer.com

+ There are no comments

Add yours