Museum of Modern Literature / David Chipperfield Architects

Museum of Modern Literature / David Chipperfield Architects


The Museum of Modern Literature is located in Marbach, on a rock plateau overlooking the Neckar River valley. As the birthplace of Friedrich Schiller, the town’s park already held the Schiller-National Museum, built in 1903, and the Archive for German Literature, built in the 1970s. Displaying artefacts from the extensive Twentieth Century collection from the Archive for German Literature, notably the original manuscripts of Franz Kafka’s ‘The Trial’ and Alfred Döblin’s ‘Berlin Alexanderplatz’, the new museum also provides panoramic views across the landscape. Embedded in the topography, the museum reveals different elevations, reacting to its immediate context. The steep slope of the site creates an intimate, shaded entrance on the brow of the hill facing the Schiller-National Museum with its forecourt and park, and a grander, more open series of tiered spaces facing the valley below. On the highest terrace the building appears as a pavilion, providing the entrance to the museum. Slender concrete supports articulate the façade and enclose the entrance. The route through the entrance pavilion and down towards the introverted exhibition galleries gradually adjusts from daylight to the arti cial light, necessary for the fragile exhibits displayed. These timber-panelled exhibition spaces are connected to naturally lit, glazed loggias, contrasting the internalised world of texts and manuscripts with the valley beyond. The walls and ceilings are fair-faced, in-situ cast concrete. Limestone is used internally for the  oors, and is also used as an aggregate in the pre-cast, sandblasted concrete elements of the façade. The use of enduring, solid materials gives the architecture a strong, physical presence and supports the notion of preserving the collection for future generations.

560_10_cr_060200_n15 560_10_cr_060200_n17 560_10_cr_060200_n26

Literaturmuseum 3.tif

Literaturmuseum 13 (3).tif

560_10_uz_120324_n2 560_10_uz_120324_n7 560_10_uz_120324_n9 560_10_uz_120324_n10 560_10_uz_120324_n11 560_10_uz_120324_n12 560_10_uz_120324_n14

Source> http://www.archdaily.com/

+ There are no comments

Add yours